traductor

diumenge, 14 d’agost del 2016

Article 345) EL COMPROMÍS (continuació de l'article 343)

En l'article 343, us parlava de les paraules que més van  influir en la meva adolescència i joventut; la primera era: PERSONALITAT, i la segona era REALITZAR-SE, i, quan dic que van influir en mi, vull dir, en tota aquella gent de la meva generació.

Però, m'havia oblidat d'una tercera:  COMPROMÍS, aquesta paraula, igual que les anteriors, formava part de les nostres converses habituals, de les nostres inquietuds i els nostres somnis, donant lloc a llargues converses, en les que estàvem, o no, d'acord, però, el que era innegable és que la paraula ens esperonava, i, per a nosaltres, tenia un sentit que, dubto molt que tingui per les generacions actuals; el món, la societat, han canviat tant...! 

El COMPROMÍS, fins a quin punt ha de pesar en la nostra vida el compromís?, fins a quin punt el COMPROMÍS ha de comprometre la nostra llibertat? 

I, quin compromís?, el compromís amb la família?, amb la parella?, el compromís polític?, el compromís amb la feina?, o... el compromís que tenim amb nosaltres mateixos?

Cadascú de nosaltres tenia una idea de compromís.

La preocupació pel COMPROMIS, ens va venir d'una pel·lícula de Elia Kazan que van projectar per aquella època: EL COMPROMISO.

-----------------------

He cercat un poeta nascut el 1946 (algunes fonts també el situen al 1947)per cloure aquest article, i he trobat SEBASTIÀ ROURE (1946-2006), i trobo aquest poema, que em sembla ideal per acompanyar les lentes i clares hores de l`estiu:

"De dia en dia”

De dia en dia
poques passes faig 
però cor i veu
hi vaig posant.

Oïdes d’antiga memòria
Recordaran 
el plàcid temps 
on jo vivia, 
abocat a la claror
d’un finestral 
sempre obert.

Sorolls de feixuc treball
acompanyaran 
les lentes hores, 
en el cel claror d’estiu 
dins la cambra 
antics treballs 
per recordar 
el temps que va ser.

Ara, assegut en cadira 
de fusta, 
laboro la paraula 
amb por d’aprenent.

          SEBASTIÀ ROURE (1946-2006)
------------------------------------------------------------------------------