traductor

dilluns, 4 d’abril del 2016

Article 327) PENES I ALEGRIES DE L'AMOR ALS LLIBRES

Foto procedent de:elzo-meridianos.blogspot.com.es
Potser ja comencem a ser menys, des que ha començat a prendre entitat -sobre tot entre la població més jove- el llibre electrònic, però encara som molts els boixos pels llibres.

Ja sabem que l'amor, produeix goig i també patiment, doncs no és menys amb l'amor als llibres; tenir un llibre a les mans, acaronar-lo, olorar-lo, besar-lo! pot produir unes sensacions, gairebé, eròtiques, i ja no diguem, llegir-lo!, això ja és el súmmum del gaudi, però també, com l'amor, produeix patiment; diversos patiments!, ara en veurem alguns:

Un dels grans problemes és el magatzematge dels nostres llibres; cada cop més quantitat de llibres, per introduir en habitatges, cada cop més petits (aquest és un dels grans motius que esgrimeixen els defensors del llibre electrònic), però, digueu-me: com puc acaronar, olorar o besar un llibre electrònic?, la única cosa que puc fer és llegir-lo, i no em digueu que amb això n'hi ha prou, no!, seria com fer sexe només pel sexe, sense el caliu d'unes mirades, d'un entorn amical, d'uns preàmbuls plens de desig.

Desig per un llibre electrònic?; de moment, no.  Penso que, els editors, que son molt espavilats, no trigaran massa a idear uns llibres electrònics amb aroma de llibre, amb tacte de llibre, amb cobertes atractives.., quan això arribi, m'ho repensaré.

De moment, el problema que tenim els maniàtics dels llibres és mantenir-los dintre de casa, i al mateix temps poder viure nosaltres també, sense necessitat de treure els peus per la finestra a l'hora de dormir, per manca d'espai.

En una novel·la que vaig llegir -sento no recordar en aquest moment ni títol ni autor- hi havia un home que va arribar a substituir gran part dels mobles de casa seva per llibres; el llit era fet amb llibres, així com les taules, els seients...

A internet he trobat alguns exemples:




A l'hora de pensar en els nostres llibres, alguns tenim tendència a fer tres grans apartats:

1 - Els llibres llegits, que estimem i que volem conservar per sempre.

2 - Els llibres que encara no hem llegit, però que volem llegir, algun dia... potser molt llunyà...!

3 - llibres, llegits, o no, però amb els que tenim algun compromís de conservació, sigui perquè ens son útils per la feina, o perquè provenen d'alguna adquisició o regal de compromís, o algun record, llibres dedicats, o, llibres que estan tan fets pols que, els volem conservar, però no a la vista, perquè estan massa atrotinats.

Aquests 3 gran grups podrien constituir una primera selecció.

Una vegada separats: els que estimem, els que volem llegir, i els que necessitem conservar, arribem a una altra feina: l'agrupació de cadascun d'aquests apartats en funció de...? Tema?, col·lecció?, autor?, mesures? freqüència de consulta?

Un veritable maldecap!, però, ja ho dèiem; l'amor fa patir, i, l'amor als llibres, no és una excepció.

lllllllllllllllllllllllll

Que bé que va saber expressar Joana Raspall la intimitat amb els llibres!:

ELS LLIBRES

Cada llibre té un secret
disfressat de blanc i negre;
tot allò que et diu a tu
un altre no ho pot entendre.

Tot allò que et donarà
no ocupa lloc, ni pesa,
t’abrigarà contra el fred
d’ignorància i de tristesa.

Amb els llibres per amics
no et faltarà companyia.
Cada pàgina pot ser
un estel que et fa de guia.

Joana Raspall